Záznamy ze zastupitelstva – vrací se to jako bumerang

Na poslední zastupitelstvo 24. 6. 2020 jsem dorazil díky zácpě způsobené dopravní nehodou o několik minut později. (Když se stane něco mezi Jablůnkou a Bystřičkou, tak se doprava v půlce okresu prostě zastaví.) A tak jsem přišel i o tu nejdramatičtější část, kdy bylo (vědomě pomíjím podrobnosti, kterých jsem nebyl svědkem, ponechávám jen základní osnovu) starostou zakázáno pořizování zvukového záznamu občany ze zastupitelstva. Zdála se mi ta nálada v místnosti nějak hustá… Dala by se krájet.
Taky se dalo očekávat, že se s některými tvrzeními a argumenty, které zde zazněla, nebudou chtít občané smířit. A tak zformulované dotazy putovaly na patřičné úřady. Jasně – dva právníci deset názorů… Ale nyní je k dispozici, ne mojí zásluhou, vyjádření přímo od Ministerstva vnitra i od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Předpokládám, že kolegyně MKH stanoviska rozešle. Takže pokud chce někdo na obecním zastupitelstvu nahrávat, nic mu v tom nebrání. Ve zkratce: veřejný zájem převládá.
Stále si myslím, že pokud záznamy v minulosti vznikaly, vznikají a asi tedy i vznikat budou, tak ideální by bylo je pořizovat oficiálně. Ostatně jsem to z těchto důvodů navrhoval už na 1. ustavujícím zastupitelstvu 25. 10. 2018.

Leave a Reply