Horké léto na Bystřičce

S horkým létem by si člověk řekl, že bude v plném proudu okurková sezóna. Ale kdepak! I těchto časech se může stát, že i naše malá obec dokáže zaujmout. Na Facebooku (skupina Valašsko), ale i na stránkách regionálního periodika.
V prvním případě se jednalo o vzrušenou diskuzi a o rozhořčené hlasy, které kritizovaly rozdávání pokut za parkování v okolí přehrady a zdánlivý nedostatek parkovacích míst. A s tím související kritika obce. Protože sám jsem členem zastupitelstva už několikáté období, tak tady se musím ohradit. Obec se tím několikrát zabývala. Vlastně průběžně se ta otázka objevuje stále. Ale obec s tím příliš nenadělá. A ani nemá moc dalších možností to ovlivnit. Parkoviště na cizích pozemcích nevybudujete. A proč taky, když ta vybudovaná nad Klenovem a pod hrází zejí prázdnem. Tak jako dnes. (Ostatně se nezdá, že by Povodí Moravy, kterému většina pozemků okolo přehrady patří, po turistech příliš toužilo. Kdo byl na posledním zastupitelstvu nebo navštíví úřední desku, tak ví o nové smlouvě na tábořiště Dolinky…)
Parkoviště jsou. Prázdná. Proč je tedy provozovat? Proč zřizovat nová? Protože jsou návštěvníci kvůli vlastnímu pohodlí neochotní udělat pár kroků? Na hrozenkovském Balatonu to od parkoviště k vodě není o moc blíž. Komunikace patří kraji. Obecní policii nemáme. Pokud by si ji Bystřička „půjčila“, každý přestupek by se řešil jinde a pro obec by to byl zbytečný výdaj za přestupkové řízení. Konat by prostě měla Policie ČR.
Tady pro ilustraci jen obrázky z dneška (před pláží). Obyčejně tam bývá ještě o dost hustěji, hlavně o víkendu. Auta stojí v zákazu stání, v některých místech po obou stranách. Shodou náhody mezi nimi auto Policie ČR. Myslíte, že konají a rozdávají pokuty? Hasiči by neprojeli, záchranka snad. Stejná situace pod Klenovem. Ale kdepak… Nekonají. Tady jen občan přivolal policii k autu, které mu někdo škrábnul. Aspoň na to, že stojí v zákazu ho policista upozornil.

Druhou událostí, která v posledních dnech zaujala, je článek v čerstvém Jalovci věnovaný našemu poslednímu zastupitelstvu (viz předchozí příspěvek (to mi zas jednou stoupla návštěvnost…)). K článku mám dvě výhrady. (Ta diskuze pod ním je fakt výživná, to by je raději měli obecně na Jalovci vypnout, ale proč, když je to spíš bulvár.) Tím prvním je prostor, který je věnován anonymnímu pisateli. To většinou slušnější noviny obvykle nemají zapotřebí. Tím druhým je pak skutečnost, že právě tímto ulehčením a citacemi je eliminována příležitost dát prostor konkrétním osobám nebo aspoň oběma stranám. Anonym je anonym, může to být kdokoliv naštvaný, bez toho aby vůbec byl z Bystřičky, že by to byla snaha zviditelnit se tímto způsobem před volbami pochybuji. Taky žádný anonym být nemusí. Jen holá zpráva by ale asi nezaujala.
Nicméně ohánět se porušením GDPR je trochu mimo mísu (viz zmiňovaný předchozí příspěvek)… V této souvislosti zaujme i ten rámeček dole, který se tváří, že není součástí článku 😉

Ale stejně si tak nějak myslím, že v Růžďce, kde nedávno odvolali starostu, mají o pár stupňů tepla víc. Přečtěte si raději něco ze starých pověstí.

Leave a Reply